Radikalisering
Forebygging av radikalisering og voldelig ekstremisme er et felles samfunnsansvar. Universiteter og høgskoler må ta sitt ansvar også på dette området.
Ytringsfrihet og inkludering
Si fra ved bekymring
-
- Har du observert endringer, og utfra en helhet, lurer på om en person kan være i en radikaliseringsprosess (e-læring, sikresiden.no)?
- Har du spørsmål om anti-demokratisk radikalisering eller voldelig ekstremisme?
Kontakt politiet på 02800 (hele døgnet) og spør etter radikaliseringskontakten i ditt politidistrikt. Kontakt RVTS på 22 58 60 00 hvis du vil snakke med noen andre enn politiet om dette.
Alle har plikt til å forhindre straffbare handlinger (lovdata)som truer liv og helse, når man holder det for sikkert at den aktuelle handlingen vil bli begått. I disse tilfellene opphever avvergingsplikten en eventuell taushetsplikt.
Forebyggende tiltak
-
Beredskapsrådet for kunnskapssektoren har i samarbeid med universitetene og høgskolene utarbeidet «Tiltaksliste for forebygging av radikalisering og voldelig ekstremisme».
Det er opp til det enkelte universitet og den enkelte høgskole å etablere tiltak. Kunnskapsdepartementet fremhever blant annet:
- Lær hverandre bedre å kjenne.
- Delta i den offentlige samfunnsdebatten.
- Styrk tilbudet om psykolog- og rådgivingshjelp.
- Inkluder forebygging av anti-demokratisk radikalisering og voldelig ekstremisme i virksomhetens risiko- og sårbarhetsanalyser.
E-læring
-
I disse korte e-læringsleksjonene (3-5 min) kan du lære mer om radikalisering og voldelig ekstremisme:
- Radikalisering må tas på alvor (e-læring 3-5 min)
- Hva kjennetegner radikaliseringsprosessen? (e-læring 3-5 min)
- Hvordan kan ansatte og studenter bidra til å forebygge radikalisering? (e-læring 3-5 min)
- Gjør dette ved bekymring for radikalisering (e-læring 3-5 min)